Hovězí guláš II.

76
- reklama -

Suroviny

900 g hovězí kližky
900 g cibule (oloupané, na kostičky nakrájené)
2 čerstvé papriky (velké, zbavené semínek a nakrájené na krátké nudličky)
3 rajčata (bez semínek nebo 3 lžíce rajské pasty nebo rajský protlak nebo 2 šálky mexické salsy)
3 lžíce sádla
3 lžíce maďarské papriky
1 lžíce kmínu
1 lžíce majoránky
10 stroužků česneku (jemně nasekaných)
cca lžička sůl
cca lžička černého pepře
3 šálky vývaru (nebo vody)

Postup přípravy receptu

  1. Na kostky nakrájenou hovězí kližku osolíme a opepříme a osmažíme v kastrolu na sádle na prudkém ohni.

  2. Maso lopatkou vyjmeme a na tuku na mírném ohni osmažíme do zlatova za stálého míchání cibulí.

  3. Zaprášíme paprikou, papriku lehounce osmahneme, podlijeme vodou či vývarem a přidáme zpátky maso a zeleninu s kořením.

  4. Táhneme asi hodinu a půl za občasného míchání a podlévání vodou. Když je maso měkké, dochutíme a odstavíme z plotny.

  5. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, kde jsme napřed přivedli do varu trošku vody na dně (guláš se nepřichytí ke dnu jako když začneme se studeným hrncem a studeným gulášem).

  6. Omáčka z rozvařených cibulí a napůl rozvařených paprik je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku, nebo zápražku.