
Suroviny
- 900 g hovězí kližky
- 900 g cibule (oloupané, na kostičky nakrájené)
- 2 čerstvé papriky (velké, zbavené semínek a nakrájené na krátké nudličky)
- 3 rajčata (bez semínek nebo 3 lžíce rajské pasty nebo rajský protlak nebo 2 šálky mexické salsy)
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce maďarské papriky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce majoránky
- 10 stroužků česneku (jemně nasekaných)
- cca lžička sůl
- cca lžička černého pepře
- 3 šálky vývaru (nebo vody)
Postup přípravy receptu
-
Na kostky nakrájenou hovězí kližku osolíme a opepříme a osmažíme v kastrolu na sádle na prudkém ohni.
-
Maso lopatkou vyjmeme a na tuku na mírném ohni osmažíme do zlatova za stálého míchání cibulí.
-
Zaprášíme paprikou, papriku lehounce osmahneme, podlijeme vodou či vývarem a přidáme zpátky maso a zeleninu s kořením.
-
Táhneme asi hodinu a půl za občasného míchání a podlévání vodou. Když je maso měkké, dochutíme a odstavíme z plotny.
-
Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, kde jsme napřed přivedli do varu trošku vody na dně (guláš se nepřichytí ke dnu jako když začneme se studeným hrncem a studeným gulášem).
-
Omáčka z rozvařených cibulí a napůl rozvařených paprik je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku, nebo zápražku.









