![Ztracená vejce_5ffe40685bb07.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/ztracena-vejce_5ffe40684aeb0.jpeg)
Suroviny
- (Množství pro 1 vejce)
- 2 lžíce vody
- 1/4 lžičky octa
- 1 vejce
- 1 lžička másla
- sůl
- pepř
- 1 lžička zelených natí
- petrželky
- pažitky
- bazalky
Postup přípravy receptu
-
Vodu s octem vložíme do malé misky a zakryté zahříváme v MT při plném výkonu do bodu varu (asi 1/2-3/4 minuty). Vejce rozklepneme (žloutek propíchneme) a pak necháme sklouznout do vařící octové vody.
-
Misku zakryjeme a při 70% výkonu MT 1/2-3/4 minuty zahříváme. Pak misku z MT vyjmeme a vejce necháme ještě zakryté asi 2 minuty stát. Pak vejce z misky vyjmeme a necháme je na kuchyňském papíru okapat.
-
Rem: Ztracená vejce můžeme podávat například tak, že v malé misce rozehřejeme při plném výkonu máslo, asi 1/2-3/4 minuty, ochutíme je solí, pepřem a spolu s nadrobno nakrájenou petrželkou, či jinou zeleninou rozdělíme na vejce.
-
Připravujeme-li 2 vejce najednou, musíme počítat s delší dobou dohotovení, a to jak při vaření octové vody, tak i u vajec (přidáváme asi 1/2 minuty). Připravujeme-li najednou 3 vejce přidáme k udané době alespoň 1 minutu a během doby dohotovení misku jednou až dvakrát otočíme.
-
Vejce se rovnoměrněji dohotoví. Nedoporučuje se připravovat více jak 3 vejce najednou.