Jablkový koláč – dia

124
- reklama -

Suroviny

300 g nahrubo strouhaných jablek
30 g rozinek
1 lžička mleté skořice
2 vejce
30 – 40 g sladidla Clara 3x sladší než cukr (nahrazujeme zhruba 100 – 120 g cukru, záleží, jaké máme jablka, jestli sladší nebo kyselejší)
50 g Hera
120 g hrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
trochu sušeného mléka (smíchaného se sladidlem na posypání povrchu po upečení.)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka smícháme se skořicí a rozinkami a odložíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Vyšleháme si žloutky s umělým sladidlem do pěny a pomalu přiléváme vlahou, rozpuštěnou Heru.

  3. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jablka a nakonec zlehka vmícháme sníh.

  4. Vlijeme do koláčové, nebo dortové formy, vyložené papírem na pečení.

  5. Dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.

  6. Po vychladnutí můžeme povrch poprášit sušeným mlékem s trochou sladidla, moučník vypadá přece jen lépe.

Poznámka od kuchařky

Místo čerstvých jablek jdou použít nahrubo strouhané, nebo na kostičky krájené, sterilované ve vlastní šťávě. Z trojnásobné dávky se peče moučník na hlubokém plechu s okraji.