Suroviny
- 3 dcl mléka
- smetana ke šlehání
- 1 dcl cukru krupice
- cukr moučka
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g másla
- 50 g droždí
- Mandelmassa
- 2 vejce
- 1 lžička kardamonu
- 1/2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, trochy cukru a teplého mléka připravíme kvásek, zakryjeme hrneček talířkem. Necháme cca 15 min vykynout.
-
Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme v ní sůl, kardamon, kypřící prášek a cukr. Ve zbylém teplém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme 1 vejce.
-
Vykynutý kvásek přidáme do mísy, postupně přiléváme mléko-směs a zapracováváme, až bude těsto pěkně hladké, lestklé a ne příliš lepivé. Uprostřed mísy se vytvoří bochan. Těsto necháme pod utěrkou 1/2 hodiny nakynout.
-
Těsto vyjmeme z mísy a na pomoučeném válu prohněteme.
-
Rozdělíme na 14 dílků. Z každého vytvoříme bochánek a klademe jej na pečící papír na plechu.
-
Bochánky překryjeme utěrkou a necháme odpočinout další 1/2 hodinu.
-
Po vykynutí je potřeme druhým rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 225-250°C pečeme 8 až 10 minut. Necháme vystydnout.
-
Bochánkům odřízneme čepičku. Vydloubneme kousek vnitřku, podle chuti k těstu přidáme Mandelmassu a zjemníme trochou mléka.
-
Vzniklou směsí naplníme semlor.
-
Ušleháme smetanu, na vrstvu náplně dáme asi 1/2 dcl šlehačky a přiklopíme čepičkou.
-
Poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Při teplotě 235°C se nám bochánky zespoda trochu moc upekly. Doporučujeme tedy klidně teplotu 200°C.