Medový dort

64
- reklama -

Suroviny
(20×30)

Suroviny:
635 g hladké mouky
355 g krupicového cukru
150 g másla
3 lžíce medu
3 lžíce vody
3 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
špetka soli
Krém:
500 ml smetany ke šlehání (40%)
530 g kondenzovaného zkaramelizovaného mléka (Salko)
Navíc:
vlašské ořechy
hroznové víno
borůvky
čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Do rendlíku jsem dala med a zahřívala ho. Pokud byste měli med zcukernatělý, rozpustí se. K medu jsem přimíchala jedlou sodu. Dále jsem přisypala cukr, sůl, vodu a vše jsem důkladně zamíchala.


    Zobrazit celý recept

  2. Rendlík jsem odstavila z plotny, do směsi jsem dala máslo a míchala, dokud se máslo nerozpustilo. Směs jsem nechala malinko vychladnout a následně jsem do ní zašlehala vejce – jedno po druhém.

  3. Do mísy jsem připravila hladkou mouku a k ní jsem nalila vzniklou medovou směs. Nejprve jsem vše začala míchat vařečkou, poté jsem těsto zpracovávala ručně. Podle potřeby jsem přidávala mouku. Je ale potřeba počítat s tím, že těsto se bude stále maličko lepit, tak pozor, ať to s moukou nepřeženete. Lépe se s ním bude pracovat poté, co si odpočine a zatuhne v lednici. Hotové těsto jsem zabalila do folie a uložila ho na 2 hodiny do lednice.

  4. Po 2 hodinách jsem těsto rozdělila na 6 stejně velkých dílů. Pomohla jsem si váhou, na které jsem jednotlivé kusy odvažovala.

  5. Déle jsem připravila pečicí papír, na který jsem tužkou vyznačila, jak velké pláty bych asi chtěla mít. Ty moje měly 20×30 cm.

  6. Těsto jsem vyválela na pečicím papíře a podle náčrtu jsem ořízla přesahující kraje. Odřezky jsem dávala stranou.

  7. Hotový plát jsem na pečicím papíře přenesla na plech a dala ho péct na 7 minut do předehřáté trouby na 200 °C. Upečený plát jsem nechala vychladnout a poté jsem z něj opatrně stáhla papír.

  8. Takto jsem připravila všech 6 plátů a nakonec jsem dala péct odřezky, které použiji později.

  9. Dále jsem v robotu vyšlehala smetanu, kterou jsem ale nevyšlehala do tuha. Přidala jsem k ní kondenzované zkaramelizované mléko a nyní jsem už vše vyšlehala do tuha.

  10. Teď už jen zbývá dort sestavit. Na pomoc jsem si vzala formu bez dna, do které jsem dala první plát, na něj jsem nanesla krém. Na vrstvu krému jsem položila další plát. Takto to udělám s každým plátem, jen u toho pátého krém zasypu mletými vlašskými ořechy. Na vrstvu krému s ořechy jsem položila poslední plát, na který jsem opět nanesla krém.

  11. Upečené odřezky jsem rozemlela na jemno, přisypala jsem k nim pár lžic vlašských ořechů. Vše jsem promíchala a směsí jsem zasypala dort, který jsem takto uložila přes noc do lednice.

  12. Druhý den jsem z dortu odřezala boky, aby vynikly jednotlivé pláty. Dort jsem nakonec dozdobila vlašskými ořechy, hroznovým vínem, borůvkami a čokoládou.