Suroviny
- 200 g rýže
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 l mléka
- 1 vanilkový lusk
- najemno nastrouhaná kůra s citronu
- 1 svitek skořicové kůry
- 6 žloutků
- špetka soli
- kokosový cukr
- Omáčka:
- 1 zralé mango
- 1-2 lžíce cukru
- trochu citronové šťávy
- 2 dl vody
- špetka solamylu
- lžíce smetany
Postup přípravy receptu
-
Rýži nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby sahala 2 cm nad rýži. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut bez poklice. Rýži scedíme a vrátíme do kastrolu, ale mimo plamen. Přidáme nadrobno nakrájené máslo, cukr a mléko. Rozkrojíme vanilkový lusk a dřeň vyškrábneme do pudinku. Prázdný lusk vložíme do pudinku také. Kastrol opět postavíme na plotnu. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a ztlumíme plamen. Do slabě vroucího pudinku přidáme citronovou kůru a pošírujeme ji. Přidáme svitek skořice, za občasného míchání vaříme, až rýže změkne. Pak ji stáhneme z plotny, vyjmeme lusk a skořici. Přidáme žloutky a sůl a metlou dobře ušleháme, až směs zhoustne a vše se spojí. Směs nalijeme do 6 formiček a necháme ztuhnout.
-
Omáčka.
Mango oloupeme, škrabkou uděláme několik proužků na ozdobu. Ostatní nakrájíme, rozmixujeme, vlijeme do kastrůlku, přidáme cukr, citronovou šťávu, vodu, špetku solamylu a povaříme, nakonec vmícháme smetanu.
Omáčka chutná skvěle studená i teplá.
Na talířek nalijeme omáčku, vyklopíme pudink, posypeme kokosovým cukrem, ozdobíme proužky manga a podáváme.