![Ovocný dortík s jogurtem nebo pudinkem_5ffe1d2580c6c.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/ovocny-dortik-s-jogurtem-nebo-pudinkem_5ffe1d2570253.jpeg)
Suroviny
- Na korpus:
- 2 vejce
- 60 g moučkového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 1/4 prášku do pečiva
- marmeláda (na potření, po upečení)
- Na jogurtové želé:
- 1 jogurt (ovocný, 500 g)
- 2 dl mléka
- 20 g sypké želatiny
- cukr (dle potřeby)
- vanilkový cukr
- 1 Rama Cremefine
- smetana na šlehání (nebo jiná šlehačka – 250 ml)
- Na horní vrstvu:
- ovocný kompot:
- jahody
- broskve
- mandarinky
- 10 g sypké želatiny
- Pokud chceme místo jogurtové pudinkovou vrstvu tak:
- 7 dl mléka
- 2 vanilkové pudinky
- cukr (dle potřeby)
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 kostky Ramy (Créme Bonjur)
- másla (nebo jiného tuku v kostce – 125 g)
- šlehačka (na dozdobení hotového moučníku)
Postup přípravy receptu
-
Na korpus šleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý sníh. Rozetřeme do dortové formy vyložené papírem na pečení a zvolna upečeme. Po vychladnutí potřeme silněji marmeládou a dáme jogurtovou, nebo pudinkovou vrstvu, necháme ztuhnout. Přidáme ovoce a zalijeme želé, dáme zase ztuhnout. Pokud použijeme půlky broskví, tak ty do tuhnoucí směsi mírně zatlačíme. Dozdobíme šlehačkou, Rama na šlehání udrží tvar i do druhého dne, dortík nechám v chladničce.
-
Jogurtové želé: Mléko si ohřejeme zhruba na 55 °C a necháme rozpustit želatinu, metličkou občas prošleháme. Pak smícháme s jogurtem, cukrem dle potřeby, zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku a podle potřeby třeba ještě dosladíme. Do tohoto želé můžeme taky zamíchat nakrájené kousky ovoce.
-
Pudinková vrstva: Uvaříme pudink a ještě v horkém rozpustíme za stálého míchání kousky tuku v kostce a ihned dáme na korpus a necháme ztuhnout.
-
Horní želé: Slijeme šťávu z kompotu, odměříme 250 ml, pokud je málo, dolijeme vodu a třeba dosladíme nebo jinak dochutíme např. sirupem, ohřejeme na zhruba 50 – 55 °C a rozpustíme želatinu, promíchávám metličkou. Jak začíná mírně houstnout tak použijeme.
Poznámka od kuchařky
Jinak na tyto typy moučníků používám taky posouvací kruh z plastu, který je vyšší a tak můžu dělat i vyšší dortíky. Korpus upeču v jakékoliv kulaté formě a pak použiju tento kruh. Jogurtová směs se dá použít i do jednoporcových formiček, ale doporučuji vymazat olejem, aby se dobře bábovičky vyklápěly.