Ovocný dortík s jogurtem nebo pudinkem

34
- reklama -

Suroviny

Na korpus:
2 vejce
60 g moučkového cukru
60 g polohrubé mouky
1/4 prášku do pečiva
marmeláda (na potření, po upečení)
Na jogurtové želé:
1 jogurt (ovocný, 500 g)
2 dl mléka
20 g sypké želatiny
cukr (dle potřeby)
vanilkový cukr
1 Rama Cremefine
smetana na šlehání (nebo jiná šlehačka – 250 ml)
Na horní vrstvu:
ovocný kompot:
jahody
broskve
mandarinky
10 g sypké želatiny
Pokud chceme místo jogurtové pudinkovou vrstvu tak:
7 dl mléka
2 vanilkové pudinky
cukr (dle potřeby)
1 vanilkový cukr
1/2 kostky Ramy (Créme Bonjur)
másla (nebo jiného tuku v kostce – 125 g)
šlehačka (na dozdobení hotového moučníku)

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus šleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý sníh. Rozetřeme do dortové formy vyložené papírem na pečení a zvolna upečeme. Po vychladnutí potřeme silněji marmeládou a dáme jogurtovou, nebo pudinkovou vrstvu, necháme ztuhnout. Přidáme ovoce a zalijeme želé, dáme zase ztuhnout. Pokud použijeme půlky broskví, tak ty do tuhnoucí směsi mírně zatlačíme. Dozdobíme šlehačkou, Rama na šlehání udrží tvar i do druhého dne, dortík nechám v chladničce.


    Zobrazit celý recept

  2. Jogurtové želé: Mléko si ohřejeme zhruba na 55 °C a necháme rozpustit želatinu, metličkou občas prošleháme. Pak smícháme s jogurtem, cukrem dle potřeby, zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku a podle potřeby třeba ještě dosladíme. Do tohoto želé můžeme taky zamíchat nakrájené kousky ovoce.

  3. Pudinková vrstva: Uvaříme pudink a ještě v horkém rozpustíme za stálého míchání kousky tuku v kostce a ihned dáme na korpus a necháme ztuhnout.

  4. Horní želé: Slijeme šťávu z kompotu, odměříme 250 ml, pokud je málo, dolijeme vodu a třeba dosladíme nebo jinak dochutíme např. sirupem, ohřejeme na zhruba 50 – 55 °C a rozpustíme želatinu, promíchávám metličkou. Jak začíná mírně houstnout tak použijeme.

Poznámka od kuchařky

Jinak na tyto typy moučníků používám taky posouvací kruh z plastu, který je vyšší a tak můžu dělat i vyšší dortíky. Korpus upeču v jakékoliv kulaté formě a pak použiju tento kruh. Jogurtová směs se dá použít i do jednoporcových formiček, ale doporučuji vymazat olejem, aby se dobře bábovičky vyklápěly.