Slunečnicový pšenično-žitný chléb z formy

109
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
130 g pšeničné celozrnné hladké mouky
70 g žitné celozrnné hladké mouky
2,5-3 lžičky soli
120 g vařených studených brambor
350-360 g vlažné vody (dle potřeby)
2 lžíce octa
16 g čerstvého droždí
60 g slunečnicových semínek
lžíce oleje na formu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně běžným způsobem na program Těsto. Nejprve dáme vlažnou vodu, ocet, jemně nastrouhané vařené brambory, pak přidáme přes síto proseté mouky smíchané dohromady se solí. Nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Semínka slunečnice přidáme až po zvukovém signálu. Těsto po zadělání vyjmeme do mísy, aby nepřekynulo přes nádobu pekárny. Případně v pekárně necháme a kynutí kontrolujeme. Těsto po vykynutí jednou krátce propracujeme a necháme znovu vykynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, uprostřed vytvoříme otvor a těsto vytvarujeme do tvaru prstence. Formu vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí povrch orosíme postřikovačem vlažnou vodou. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C, po cca 20-25 minutách můžeme teplotu trochu snížit, na 185-190°C. Celkově pečeme zhruba 45 minut, tato doba je orientační. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka od kuchařky

Použila jsem kulatou formu se středem o objemu 2,3 l. Kdo nemá, může upéct kulatý bochník v dortové formě. Ale i tam se dá střed udělat třeba vložením žáruvzdorné sklenice nebo lépe je použít nerezovou kulatou formičku určenou na food styling. Je vyšší než běžné formičky na cukroví, musí se taktéž potřít olejem.

Celozrnné mouky jsem použila zn. Pernerka.

Mám raději světlejší pečivo a spíš pšeničné. Ale přece jen přidávám celozrnné mouky, včetně žitné alespoň v menším množství. Vařené brambory chléb zvláční a díky nim vydrží déle měkký.