
Suroviny
            24 ks
							
    
- 200 g špaldové mouky
- 200 ml šlehačky
- špetka soli
- 100 g mletého máku
- 3 lžíce hnědého cukru
- švestky, višně nebo rybíz – dle možnosti a chuti (ovoce může být čerstvé, mražené nebo kompotované)
- může se přidat vanilkový cukr
- 50 g másla na potírání
Postup přípravy receptu
- 
Z mouky, šlehačky a soli uděláme v misce těsto, které necháme 20 min odpočinout. 
 Zatím připravíme ovoce, čerstvé, mražené nebo kompotované a rozpustíme máslo.
- 
Těsto přendáme na vál, poprášený moukou, rozdělíme na 3 díly a postupně vyválíme obdélníky. Obdélník těsta potřeme máslem kousek od krajů, posypeme jednou třetinou máku a cukru. Na mák poklademe ovoce, dala jsem půlené švestky z mrazáku s trochou rybízu. Můžeme posypat 1/3 vanilkového cukru, ale není to nutné. Zavineme, přendáme na plech s podložkou nebo papírem a stejně uděláme další dva. 
- 
Záviny potřeme máslem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct na 20-25 minut. Hotové vychladlé záviny nakrájíme a lehce poprášíme moučkovým cukrem. 
Poznámka od kuchařky
Místo cukru lze použít 3 lžičky datlového nebo javorového sirupu a poprášení cukrem není nutné .
