
Suroviny
- 5 vajec
- 180 g hery másla nebo jiného tuku
- 260 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru – možno i více
- citronová kůra
- 8 lžic vlažného mléka = 1 dl
- 370 g polohrubé mouky
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa
- necelá lžíce rumu nebo mléka
- Na vymazání formy
- 100% tuk
- trochu hrubé mouky
Postup přípravy receptu
-
Utřeme žloutky s tukem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou do pěny. Špetku soli zamícháme do mouky.
-
Pak přidáváme střídavě po trochách mouku s vlažným mlékem, do zbytku mouky – asi 1/3, zamícháme prášek do pečiva a přidáme nakonec.
-
Pak už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Při šlehání bílků přidávám malinkou špetičku soli.
-
Odebereme 1/3 těsta a zamícháme do něho kakao a trochu rumu.
-
Bábovkovou formu vymažeme 100% tukem – např. Omega a vysypeme hrubou moukou.
-
Dáme polovinu světlého těsta, pak tmavé a zbytek světlého.
-
Vložíme do středně předehřáté trouby, teplotu zmírníme a zvolna upečeme. Zhruba 45 minut, nenapíšu stupně, troubu mám plynovou, ale bábovka se peče pozvolna.
Poznámka od kuchařky
Mám propočty na různé množství vajec a peču z tototo těsta i např. beránka na Velikonoce a na Vánoce kapra v keramické formě.
Tato bábovka mě provázela celým dětstvím a nyní ji peču taky já a už i moje dcera.