Třená dvoubarevná bábovka

108
- reklama -

Suroviny

5 vajec
180 g hery másla nebo jiného tuku
260 g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru – možno i více
citronová kůra
8 lžic vlažného mléka = 1 dl
370 g polohrubé mouky
3/4 balíčku prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce kakaa
necelá lžíce rumu nebo mléka
Na vymazání formy
100% tuk
trochu hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme žloutky s tukem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou do pěny. Špetku soli zamícháme do mouky.

  2. Pak přidáváme střídavě po trochách mouku s vlažným mlékem, do zbytku mouky – asi 1/3, zamícháme prášek do pečiva a přidáme nakonec.

  3. Pak už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Při šlehání bílků přidávám malinkou špetičku soli.

  4. Odebereme 1/3 těsta a zamícháme do něho kakao a trochu rumu.

  5. Bábovkovou formu vymažeme 100% tukem – např. Omega a vysypeme hrubou moukou.

  6. Dáme polovinu světlého těsta, pak tmavé a zbytek světlého.

  7. Vložíme do středně předehřáté trouby, teplotu zmírníme a zvolna upečeme. Zhruba 45 minut, nenapíšu stupně, troubu mám plynovou, ale bábovka se peče pozvolna.

Poznámka od kuchařky

Mám propočty na různé množství vajec a peču z tototo těsta i např. beránka na Velikonoce a na Vánoce kapra v keramické formě.

Tato bábovka mě provázela celým dětstvím a nyní ji peču taky já a už i moje dcera.