Špikovaná vepřová pečeně po italsku

50
- reklama -

Suroviny

800-900 g vepřové kotlety v celku (s kostí)
80 g pršutu (prosciutto)
sůl
mletý pepř
1 velká cibule (cca 170 g)
250 g čerstvých žampionů
50 g sušených rajčat + olej na maso
2-3 stroužky česneku
1 hrst oliv dle chuti
snítka tymiánu
červené víno a vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Kotletu připravíme nejlépe den předem, kdy do ní tenkým ostrým nožem uděláme na několika místech hluboké vpichy, do kterých zasuneme špalíčky pršutu. Nejlépe nám to půjde, když je necháme chvilku v mrazáku ztuhnout. Pak maso osolíme, opepříme a dáme do chladna odležet.


    Zobrazit celý recept

  2. Před tepelnou přípravou maso vyndáme z chladničky alespoň o hodinku dříve.

  3. Do zapékací mísy pokrájíme na klínky velkou cibuli, přidáme nasekaný česnek, pokrájená sušená rajčata, olivy dle chuti a snítku tymiánu. Přidáme cca 1 dl červeného vína. Na tuto směs položíme připravenou našpikovanou kotletu, kterou pokapeme olejem ze sušených rajčat.

  4. Zaklopíme a pečeme cca 1,5 hodiny v předehřáté troubě na 200 stupňů doměkka, za občasného otočení masa a podlití vínem nebo již vývarem dle potřeby.

  5. Podáváme s vařeným nebo šťouchaným bramborem či kaší, kdy maso pokrájíme na plátky (můžeme odstranit kost) a doplníme na talíři zeleninovým výpekem se žampiony.