Králík pečený na bůčku s bramboráčky

144
- reklama -

Suroviny

1 králík (lze i porce např. hřbet a stehna apod.)
500 g prorostlého bůčku
česneková sůl
koření Piri Piri (já mám od f.Kotanyi z Alberta)
Na bramboráčky – klasika
brambor
hl.mouka
vejce
sůl
česnek
majoránka – kořeníme méně výrazně než na samotné bramboráky

Postup přípravy receptu

  1. Králíka nebo porce z něj očistíme,a prosypeme poměrně hodně, ale zase to nepřesolit – česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím méně, je ostré).


    Zobrazit celý recept

  2. Bůček nakrájíme na silnější pláty nebo kostky.

  3. Do pekáče na dno vložíme nakrájený bůček, na něj okořeněného králíka a v otevřeném pekáči péci asi 25 min. na cca 200°C do zhnědnutí a vytvoření kůrky.(já použila dolní a horní ohřev bez horkovzduchu).

  4. Po vytvoření kůrčičky, maso vyndáme a přehodíme – t.zn.na dno králík druhou stranou a na něj bůček, pečeme při 180°C asi 20 minut.

  5. Po této době podlejeme horkou vodou – jen malinko,asi 1dcl, seškrábneme stěny s vypečenou šťávou a pekáč přikryjeme.

  6. Necháme při vypnuté troubě dojít cca 15 minut. Jako přílohu usmažíme z uvedených surovin klasické bramboráčky o průměru asi 10 cm. Jako oblohu lze výborně použít Moravanku nebo jiný podobný salát.

Poznámka od kuchařky

Bramboráčky děláme, jak jsme zvyklí, jen menší a ne tak kořeněné, aby nepřehlušili maso.Přílohy lze samozřejmě změnit, oblohu pak zvolíme dle chuti. Jiný tuk než ten z bůčku se nedává.

Tenhle recept vytvořil manžel, ale nerad se zviditelňuje, tak ho prý mám vydávat za svůj – takže aspoň takto to uvádím na pravou míru.