Suroviny
- 4 plátky telecí kýty (možno nahradit klokaní kýtou)
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička mletého pepře
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžlíce másla
- 100 ml vývaru
- 1 polévková lžíce smetany možno i více
- 4 olivy plněné papričkou a nakrájenou na plátky
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme se solí a pepřem a plátky kýty, které si předem rozklepáme na slabo a v mouce obalíme. Olej s máslem si rozehřejeme v pánvi se silným dnem, vložíme maso, které osmažíme tak 4 minuty z každé strany.
-
To přendáme na nahřátý talíř a přikryjeme alobalem, aby nám nevychladlo. Do pánve, kde jsme smažili maso, přilijeme vývar, který přivedeme k varu a redukujeme na polovinu.
-
Ještě přidáme smetanu, prohřejeme a touto omáčkou polijeme klokaní plátky a ozdobíme nakrájenými olivami s papričkou.
-
Klokaní maso obsahuje mnohem méně tuku a cholesterolu než maso hovězí, vepřové, jehněčí i kuřecí! Chutná trochu jako srnčí a je krásně křehoučké a šťavnaté. Občas ho mívají v Makru a viděla jsem ho i v Tesku. Recept je převzatý od herečky Dáši Bláhové, která žila v Austrálii několik let.