Dortík naší malé k narozeninám

83
- reklama -

Suroviny

Korpus1:
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
240 g cukru moučka
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
potravinové barvy – použila jsem tekuté
krémy:
uvařit salko 2,5 hodiny
máslo
marcipán:
30 dkg moučkového cukru
13 dkg sušeného polotučného mléka
lžíce medu
lžička oleje
lžička rumu
trocha vody
pár kapek mandlové esence

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky s polovinou cukru (se 120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.

  2. Nakonec vmícháme sníh. Připravíme si 3 mističky, do každé dáme asi 3 lžíce těsta, do kterých přimícháme trošku barvičky – červenou, zelenou a modrou, či dle libosti.

  3. Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících, dáme na střed formy jednu lžíci červeného těsta, na to dvě lžíce světlého těsta, na to jednu zeleného, opět dvě světlého, na to jednu modrého, opět světlého.

  4. Poté začínáme od začátku s červeným. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta, potom upečeme ve středně vyhřáté troubě.

  5. Dvě vychladlá salka vyšlehám s máslem v hladký krém. Korpus ještě pod krém mažu rybízovým či jiným pikantním džemem s troškou rumu.

  6. Marcipán: z přísad vypracovat vláčnou hmotu a pak už jen patlat a patlat.