Svatební dort třípatrový – domácí

106
- reklama -

Suroviny

polohrubá mouka
moučkový cukr
vejce
horká voda
kypřící prášek do pečiva
kakao
marmeláda
máslo
Korpus:
150 g polohrubé mouky
140 g moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce horké vody
1/2 sáčku kypřícího prášku
Krém:
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 lžíce smetany
podle chuti aroma nebo rum nebo vaječný likér
smetana
vaječný likér nebo rum (může být i cukrářské aroma)
umělé květy na ozdobu
perlové cukrářské zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Upečeme tři dortové korpusy (velký, střední, menší – dva světlé a jeden tmavý). Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu.

  2. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a shrneme ho od středu k okraji aby se střed nevydul (na dno formy dávám pečící papír a vymazávám jen okraje). Do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení – nejlépe holandského typu.

  4. Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém.

  5. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér. Do hnědého krému opět přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort – tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm.

  6. Začneme od největšího korpusu. Rozřízneme jej 2x nebo 3x, podle toho jak jej máme vysoký, korpusy pokapeme rumem. Pokud máme rozříznutý 2x, naplníme jednu vrstvu světlým krémem a druhou vrstvu tmavým krémem. Pokud máme rozříznuto 3x, naplníme jednu vrstvu ještě marmeládou.

  7. Jakmile je spodní díl složený, potřeme jej shora krémem a stejně pokračuje u dalších dvou dílů, které pak na sebe sestavíme. Jakmile je dort sestaven, celý jej namažeme stejnoměrnou vrstvou bílého krému. Pak si naplníme zdobící sáček a přes špičku zdobíme podle fantazie. Nakonec dozdobíme cukrovými perlami a umělými květy.