
Suroviny
- 5 rohlíků (300 g žemlovky nebo vánočky)
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 3 vejce
- skořicový cukr
- 1 vanilkový cukr
- rozinky
- namočené v rumu
- strouhanka do formy
- 3 větší jablka
- lískové ořechy
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky pokrájíme na kolečka, jiné pečivo pokrájíme asi na 5×5 cm.
-
Máslo rozpustíme, vlejeme do vlažného mléka a do toho rozšleháme 3 žloutky.
-
Pokrájené pečivo nasypeme najednou do žloutkové směsi a dobře promícháme.
-
Z bílků ušleháme pevný sníh s vanilkovým cukrem a do něj přesypeme namočené pečivo.
-
Vše promícháme a polovinu této směsi narovnáme na dno pekáčku, který jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou.
-
Na tuto vrstvu nakrájíme menší kousky nebo plátky jablek (ne strouhat), posypeme skořicovým cukrem, zasypeme rozinkami namočenými v rumu, můžeme přidat i nahrubo sekané lískové ořechy a na to urovnáme zbylou hmotu namočeného pečiva.
-
Nahoru poklademe tenké plátky másla a dáme zapéct do vyhřáté trouby, až povrch zrůžoví (tj. asi 30 min na 180°C).
Poznámka od kuchařky
Pro vylepšení můžete ještě vrstvu jablek zalít vařeným vanilkovým pudinkem z 1/2 l mléka, 1 pudinkového prášku a lžíce cukru.