Mušle Sv. Jakuba

79
- reklama -

Suroviny

Masová nádivka:
500 g kuřecích jater
olivový olej (extra virgin)
1 polévkové lžíce worcesteru
2 polévkové lžíce sojové omáčky
koření dle chuti:(já dávám cca)
1 čajová lžička kari
1 čajová lžička grilovacího koření
1/2 čajové lžičky sladké papriky
špetka chilli (dle chuti)
Vinná nádivka:
200 g másla
1 sardelová pasta
citronová kůra z 1 citronu
3,5 dcl bílého vína
strouhanka (cca 300g)
strouhanka na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Játra orestujeme na oleji (místo ol. oleje lze použít máslo), přiklopíme pokličkou a chvilku podusíme, asi 5 min. – NEPODLÉVAT.

  2. Necháme vychladnout.

  3. Po vychladnutí je společně s výpekem v pánvi rozmačkáme vidličkou a uřeme spolu s worcestrem,soj.omáčkou a kořením do tuhé pasty (menší hrudky nevadí).

  4. Změklé máslo, sardelku a citr.kůru utřeme a poté přidáme 3,5 bílého vína a cca 300g jemně prosáté bílé strouhanky.

  5. Vše vymícháme do tužší konzistence. V případě potřeby buď naředíme vínem nebo zahustíme strouhankou.

  6. Mušle Sv. Jakuba (skutečné lastury – dají se koupit v Makru a v Tescu u rybího pultu) plníme nejlépe příborovým nožem nejprve masovou nádivkou. Množství záleží na velikosti mušle (1 – 2 PL nádivky na 1 mušli).

  7. Překryjeme vinnou nádivkou a obalíme ve strouhance.

  8. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30-45 minut (dle velikosti mušlí) do doby, kdy vinná nádivka praská a odchlipuje se od mušle.

  9. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Servírujeme 1 – 2 ks lastur na dezertním talířku se 1/4 citrónu a před požitím pokapeme citrónovou šťávou. Dobrou chuť!

Poznámka od kuchařky

Je to starý rodinný recept pro slavnostní příležitost (vánoce, výročí, narozeniny atd). Kuřecí játra se dají nahradit vařeným nebo pečeným masem. V originále tam bylo asi něco vytaženého z moře, protože tato větev naší rodinny žila v Terstu.

Nečekám, že se to stane běžnou součástí jídelníčků v mnoha rodinnách. Dávám to sem spíše jako zajímavost.