Glarnský hruškový chléb

52
- reklama -

Suroviny

Kynuté těsto:
300 g mouky
1/2 šálku mléka
50 g másla
1 vejce
15 g droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
sůl
Náplň:
500 g sušených hrušek
100 g cukru
250 g sušených vypeckovaných švestek
100 g fíků
100 g rozinek
100 g ořechů
50 g citronátu
50 g oranžátu
1/2 čajové lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku
1 sklenička Williamsbirne (hruškový destilát) nebo Kirchwasser (třešňový destilát)

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky, švestky a fíky namočíme, přidáme cukr a vaříme v menším množství vody doměkka. Necháme okapat na cedníku a zachycenou tekutinu dáme stranou.


    Zobrazit celý recept

  2. Plody pomeleme mlýnkem na maso nebo rozmixujeme tyčovým mixérem a promícháme s ostatními přísadami – tak získáme pevnou, ale ne příliš suchou hmotu. V případě potřeby do ní můžeme přidat trochu vykapané šťávy.

  3. Z ostatních přísad připravíme kynuté těsto, necháme vykynout a rozválíme ho do tenkého obdélníku a potřeme zbylou šťávou.

  4. Z náplně vytvarujeme bochník, který posadíme na těsto a ze všech stran pečlivě zabalíme a posadíme okrajem těsta na vymaštěný plech.

  5. Nakonec potřeme žloutkem a vidličkou vypícháme pravidelné vzory, které plní nejen funkci ozdoby, ale i místa, kudy odchází vzduch.

  6. Pečeme při mírné teplotě asi 1 hodinu.