Linecký koláč s jablky a drobenkou

62
- reklama -

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
Jablečná směs:
8 jablek
100 g cukru krupice
3 sáčky skořicového cukru
2 lžíce rumu
50 g vanilkového pudinkového prášku
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
1 lžíce másla
Drobenka:
100 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
30 g másla
1 sáček skořicového cukru
1 lžička medu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: z mouky, cukrů, másla a vejce vypracujeme linecké těsto, které vyválíme a vyložíme jím dno a stěny tukem vymazané formy (plech, koláčová nebo dortová forma). Těsto poklademe horkou jablečnou směsí a posypeme drobenkou. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

  2. Jablečná směs: oloupaná jablka nakrájíme na plátky a dáme do kastrolu. Přidáme krupicový a skořicový cukr, ořechy, rozinky a máslo a chvilku na mírném ohni podusíme, až jablka změknou. Potom dochutíme rumem, zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody a krátce podusíme, až směs zhoustne.

  3. Drobenka: mouku, cukr, skořicový cukr, změklé máslo a med promneme v prstech, až vznikne jemná sypká drobenka.