Suroviny
12 – dle velikosti
- 20 g čerstvé droždí
- vlažná voda
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 1-1,5 lžičky soli
- 2 vejce
- 50 ml oleje
- 12 plátků anglické slaniny
- mouka na podsypání
- olej na vymazání plechu
- hrubá sůl
- kmín(nemusí být)
- sezamová semínka
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do 50 ml vlažné vody a promícháme s cukrem. Kvásek necháme vykynout na teplém místě.
-
Mouku smícháme se solí a prosejeme do mísy. Přidáme vzešlý kvásek, 1 vejce, olej a ještě asi 100 ml vlažné vody (já někdy přidám i více, dle mouky).
-
Vypracujeme těsto (robotem, ručně – lze tak i tak) a necháme v teple 30 minut kynout. Těsto dáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 12 kousků každý dobře prohněteme a vytvarujeme válečky dlouhé asi 15-20 cm.
-
Zbylé vejce rozšleháme, bagetky jím potřeme a každou pevně ovineme plátkem anglické slaniny.
-
Plech potřeme olejem, nebo vyložíme pečícím papírem, bagetky na něj rozložíme a opět necháme asi 20 minut kynout (je dobré dobu dodržet jinak kynou při pečení v troubě a slanina se odloupne).
-
Před pečením ještě občas trochu potřu vajíčkem a sypu hrubou solí. Vykynuté pečeme při 200°C (teplotu dle dané trouby) asi 25 minut. Po upečení nechat vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Zdroj časopis Tina – jen jsem upravila poměr cukru a soli.