Suroviny
- 10 ks vepřových nožiček
- 2 kg vepřových kůží
- bobkový list
- nové koření celé
- celý pepř
- mletý pepř
- cibule
- ocet
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nožičky rozvaříme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci, kam jsme přidali nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl.
-
Do dalšího hrnce dáme vařit kůže, aby byly jen ponořené a opět stejné koření.
Po uvaření necháme vystydnout. Nožičky obereme a pak i s kůžemi nameleme. Nožičky na jemno a polovinu kůží také na jemno, zbytek může být namletý hruběji.
-
Vše vložíme do větší mísy nebo lavoru, přecedíme vývar z kůží a popřípadě i z nožiček, pak osolíme, opepříme a dáme cibuli nakrájenou na drobno, podle chuti dáme ocet. Musíme počítat s tím, že chuť octa se při chladnutí stáhne, tak můžeme udělat kyselejší.
-
Nalijeme na plech nebo můžeme dát do ozdobných misek a necháme ztuhnout do druhého dne. Podáváme s chlebem, kdo má rád více cibule, může přidat na to ještě znovu cibuli a ocet.
-
Pro vylepšení jsem do toho občas namlela maso, které jsem obrala z vepřových žebírek, nebo přidala vařit jedno kolínko.
Poznámka od kuchařky
Dělávala jsem ho do obchodu na prodej, do těchto mističek, ale opravdu jen z nožiček a kůží, pro domácí potřebu jsem občas přidala i maso.