Babiččina podmaslanka

93
- reklama -

Suroviny

1 l podmáslí
3-4 salátové brambory
3-4 stroužky česneku
kopr
kmín
koření
celý pepř
bobkový list
sůl
hladká mouka
1 vajíčko
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do vařicí vody (vody pouze tolik, aby byly brambory ponořené, ne více) s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem, solí, a vaříme pod pokličkou.

  2. Do většího hrníčku nalijeme část podmáslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům.

  3. Přidáme zbytek podmáslí a na jemném struhadle nastrouhaný česnek.

  4. Mícháme, dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se nám polévka nepřichytla ke dnu.

  5. Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu, podle chuti cukr, a servírujeme.

Poznámka od kuchařky

Podmaslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.

Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dcl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám(samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.