
Suroviny
- 1 l podmáslí
- 3-4 salátové brambory
- 3-4 stroužky česneku
- kopr
- kmín
- koření
- celý pepř
- bobkový list
- sůl
- hladká mouka
- 1 vajíčko
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do vařicí vody (vody pouze tolik, aby byly brambory ponořené, ne více) s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem, solí, a vaříme pod pokličkou.
-
Do většího hrníčku nalijeme část podmáslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům.
-
Přidáme zbytek podmáslí a na jemném struhadle nastrouhaný česnek.
-
Mícháme, dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se nám polévka nepřichytla ke dnu.
-
Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu, podle chuti cukr, a servírujeme.
Poznámka od kuchařky
Podmaslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.
Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dcl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám(samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.