Špikované srdce po burgundsku

44
- reklama -

Suroviny

2-3 vepřové srdce
4 střední cibule
Masox
100-150 g uzené slaniny
2 lžíce sádla
1,5 dcl dobrého červeného vína
5 kuliček nového koření
sůl
asi 5 kuliček pepře
1 hřebíček
špetka tymiánu
špetka muškátového oříšku
trochu hrubé mouky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Srdce nakrájíme na menší díly (podle velikosti srdce) a každý díl co nejvíc prošpikujeme. Čím více tím lépe. (Je lepší aby byla slanina v lednici – lépe se s ní dělá). Nakrájenou cibulku zpěníme na sádle a obděláme na ní posléze prošpikované kusy srdce. Asi po 2-3 minutách přilijeme víno a necháme a po 2 minutách přilijeme cca 4 dcl vody (záleží kolik budeme chtít omáčky a kolik je kusů srdce).


    Zobrazit celý recept

  2. Pak už jen rozdrobíme Masox a přidáme v hmoždíři upravené koření. Vaříme, dokud není srdce měkké. (Srdce je vždy dost houževnaté a někdy je třeba přilívat horkou vodu – dobré je vařit v papiňáku).

  3. Po uvaření zaprášíme moukou, dle našich představ hustosti omáčky. Dochutíme. Zůstala-li nám slanina a nebo kůže ze slaniny, je dobré ji nechat též vařit v omáčce.

Poznámka od kuchařky

Již jsme dělali i z hovězího srdce. Podáváme, jak kdo má rád s houskovým knedlíkem, bramborem. My máme jako přílohu rýži.

Dá se i s těstovinami. Já jím srdce (je žravé) z hlubokého talíře a vidličkou vždy kus srdce napíchnu a ukusuju, nebo si srdce nejdřív nakrájím, abych se nezdržoval Hi Hi. Ach ta etiketa.