![Pouťové koláčky_5ffdce811e98e.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/poutove-kolacky_5ffdce810ced8.jpeg)
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g kvasnic
- 1 dl mléka
- 100 g cukr krupice
- 150 g másla
- 150 g Hery
- 3 vejce
- strouhaná citronová kůra
- sůl
- Vejce na potření okolků
- Náplň
- tvaroh
- mak
- povidla švestková
- rozinky
- (Drobenka)
- 100 g hrubé mouky
- 100 g cukr krupice
- 50 g másla nebo Hery
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, navrch rozdrobíme kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
-
Pak přidáme měkké máslo (ne rozehřáté) a vše ostatní a zpracujeme v těsto. Necháme odpočinout asi 20 min (pokud jsme máslo přece jen rozehřáli, tak uložíme do chladničky).
-
Pak si lžící vykrájíme kousky, nebo vyválíme válečky, nasekáme z nich kousky podle toho, jak chceme mít koláčky velké. Z každého kousku uděláme kuličku a dáme na plech. Pak pomocí závaží nebo dnem skleničky, které neustále „namáčíme“ do mouky kuličku rozplácneme tak, aby zůstaly okraje koláčku. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Na dno koláčku dáme lžičkou náplň makovou, povidlovou a jablečná povidla (nebo podušená nastrouhaná jablka ochucená skořicovým cukrem), nahoru na tyto tři náplně dáme náplň tvarohovou a do ní zamáčkneme asi 3 rozinky. Navrch pak malou lžičkou opatrně nandáme drobenku.
-
Pečeme asi na 150°C až okraje koláčků zrůžoví.
Poznámka od kuchařky
Pro tu správnou chuť je nutné dát najednou všechny náplně, jinak upečete jen „obyčejné“ koláče. Vydrží velmi dlouho jako čerstvé. Hotové upečené koláče jdou velmi dobře zamrazit.
Pokud je dělám na svatbu, tak je „důlkuju“ zátkou od šampusu.
Náplně:
http://www.toprecepty.cz/recept/4731-napln-do-kola…