Buši buchty a koláče

76
- reklama -

Suroviny

550 g polohrubé mouky
200 ml mléka
sůl
80 g cukru
120 g Hery
2 celá vejce
citrónová kůra z citrónu
1 vanilkový cukr
1 sáček kvasnic v prášku (na 500 g mouky)
větší špetka soli
trochu sádla
máslo
olej
NÁPLNĚ DO BUCHET A KOLÁČKŮ:
Povidla
mák (tvaroh + suroviny na jejich přípravu mléko, pudink, cukr, apod. )
Vajíčka (rozkvedláme v hrnečku a trochu si necháme na pomazání koláčků a ostatní také nalijeme do DP)

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny dáme všechny suroviny postupně od tekutých po sypké a zapneme program „Těsto“. Po ukončení programu = po vykynutí, vyndáme na pomoučený vál a případně propracujeme.

  2. Tvoříme kuličky asi velikosti pingpongového míčku, to je asi 35 mm a každou rozmáčkneme na placičku a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Máme-li plný plech do každé placičky utvoříme menší sklenkou (dnem) místo na náplň a necháme ještě chvíli vykynout.

  3. Posléze dáme náplň a potřeme okraje vajíčkem. Můžeme zdobit rozinkami.

  4. Dáme péci do vyhřáté trouby na 175°C. Po upečení trochu štětečkem potřeme okraje a spodek máslem, aby nebyly tvrdé.

  5. Chceme li buchty, uděláme kuličky trochu větší a plníme. Necháme na vále vykynout a pak skládáme do vymazaného hrnce ( sádlo s olejem) a vždy mezi sebou tímto také mažeme, aby se neslepily.

  6. Pečeme stejně jako koláče. Na závěr vše jemně pocukrujeme práškovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Z této várky jsme měli 15 buchet s povidly a 28 koláčků s tvarohem. Samozřejmě – počty jsou úměrné velikosti koláčků a buchet.(Heru dáváme do DP dost změklou, ne úplně roztavenou).

POZOR : Není zcela v receptu zřejmé, ale zčásti ano. Bílek z vajíček se používá na pomazání koláčů a je to možné dělat i s buchtami a tak dávat do těsta jen žloutky.