Koláč s rebarborou a tvarohem

84
- reklama -

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
150 g másla nebo Hery
150 g moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce smetany nebo jogurtu
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
Drobenka:
150 g hrubé mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
trochu skořice (na ovonění drobenky)
Náplň:
rebarbora
trochu vanilkového pudinku
cukr
2 tvarohy
1 krémová kysaná smetana
1 žloutek
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky.

  2. Rozpustíme kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řídké. Dala jsem ještě zlaté hrozinky ale nemusí být.
    Dáme zchladnout.

  3. Připravíme také tvarohovou náplň:
    Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Dáme také do chladna.

  4. Pokud máme vše vychlazené, dáme se do přípravy těsta na koláč:
    Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh.

  5. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.

  6. Pečeme na 180°C (horkovzdušná trouba na 170°C) asi 35–40 minut.

Poznámka od kuchařky

Další možnost je použít 2 koláčové formy, průměr 30cm. Dobrou chuť :-)))