
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla nebo Hery
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 4 lžíce smetany nebo jogurtu
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- Drobenka:
- 150 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- trochu skořice (na ovonění drobenky)
- Náplň:
- rebarbora
- trochu vanilkového pudinku
- cukr
- 2 tvarohy
- 1 krémová kysaná smetana
- 1 žloutek
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky.
-
Rozpustíme kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řídké. Dala jsem ještě zlaté hrozinky ale nemusí být.
Dáme zchladnout. -
Připravíme také tvarohovou náplň:
Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Dáme také do chladna. -
Pokud máme vše vychlazené, dáme se do přípravy těsta na koláč:
Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh. -
Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.
-
Pečeme na 180°C (horkovzdušná trouba na 170°C) asi 35–40 minut.
Poznámka od kuchařky
Další možnost je použít 2 koláčové formy, průměr 30cm. Dobrou chuť :-)))