Nakládaný lilek s fetou

44
- reklama -

Suroviny

2 lilky
100 g sýru feta
100 g zelených oliv (nebo černých…dle chuti)
100 g mořské soli (hrubě mleté)
5O ml červeného vinného octa
50 ml vody
1 feferonka
na špičku nože mletého chilli
1 lžička provensálského koření
1 lžička celého pepře
120 ml olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto). několikrát obrátíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).

  3. Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.

Poznámka od kuchařky

V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží…:-)

Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě) lepší chuti.