Zapečený lilek s Hermelínem

77
- reklama -

Suroviny

1 velký lilek nebo 2 menší
4 Hermelíny (pro každou osobu 1 ks)
100 g Parmské šunky anglické slaniny, uzeného boku apod.
3 stroužky česneku
200 ml smetany na vaření
olej
sůl
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme asi na 2 cm silné plátky (pro každého strávníka počítáme s jedním Hermelínem a třemi plátky lilku), osolíme a necháme nejméně půl hodiny vypotit. Poté opečeme na oleji z obou stran do polovičního změknutí.

  2. Do zapékací misky vrstvíme vždy: plátek lilku, plátečky česneku, 1-2 plátky šunky a polovinu Hermelínu řeznou stranou dolů. Končíme lilkem se slaninou.
    Dno zalijeme smetanou, přidáme proužky zbylé slaniny, pažitku a zbylý česnek nasekaný nadrobno.
    Zapékáme asi půl hodiny při 200°C.