Svíčková na smetaně

67
- reklama -

Suroviny

Suroviny:
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2,5 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

  2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

  3. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

  5. Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

  6. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.