Královnina polévka

78
- reklama -

Suroviny
12 až14 porcí

1 slepice na polévku
1 balíček polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule…)
400 ml smetany ke šlehání
135 g másla
60 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžíce suchého bílého vína podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Slepici bez vnitřností omyjeme.

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu se slepicí vložíme do hrnce a zalijeme asi litrem studené vody.

  3. vaříme 1,5 hodiny.

  4. Maso vykostíme, kousky prsíček nakrájíme na jemné proužky.

  5. Dáme do mísy, přilijeme trochu vývaru a odložíme.

  6. Zbylé maso nakrájíme na drobno, přidáme 250 ml smetany a 75 g měkkého másla a protřeme jemným sítem. Tuto kaši dáme do chladna.

  7. Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku.

  8. Přilijeme k ní 2 litry slepičího vývaru a kosti a šlachy v něm 30 min povaříme; potom přecedíme.

  9. kaši smícháme s polévkou a zahřejeme, nenecháme však už vařit, jinak by se polévka srazila.

  10. Žloutky rozšleháme se zbylou smetanou, přidáme do polévky a zamícháme.

  11. Přidáme nakrájené maso.

  12. Podle chuti přilijeme bílé víno.

Poznámka od kuchařky

ktéto polévce se také hodí knedlíčky z drůbežího masa.250g drůbežího masa nasekáme na drobno a smícháme se 100 g strouhanky,1 celým vejcem, solí a pepřem.Vodu uvedeme do varu. Tvoříme knedlíčky a vaříme 15 min