![Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky_5ff6cc0fe5be8.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/fararska-polevka-zeleninova-s-vajecnymi-nocky_5ff6cc0fd4e5e.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 220 g míchané čerstvé zeleniny
- 1 lžíce másla
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř mletý
- zeleninová nať dle chuti
- Na nočky:
- 35 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce (menší)
- sůl a koření dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme mix očištěné, na kousky pokrájené zeleniny. Výběr je na naší chuti, od kořenové zeleniny, přes kousek brokolice či květáku, pórek, kapustičky, řapíkatý celer…
-
Po osmažení zeleniny přilijeme vývar, dle chuti osolíme a opepříme a přivedeme k varu. Kdo chce, může přidat i jemně nasekaný česnek.
-
Během smažení zeleniny připravíme nočky: na rozpuštěném másle osmažíme jíšku lehce dorůžova, do ní dle chuti můžeme přidat jemně drcený kmín, pepř, papriku, bylinky… Do osmažené jíšky vmícháme vajíčka, osolíme a necháme srazit na menší nočky. Pokud máme nočky velké, nevadí, snadno je přepůlíme nebo rozčtvrtíme lžící.
-
Nočky vsypeme do polévky, kterou jsme přivedli k varu a povaříme do změknutí zeleniny. Dle chuti dosolíme nebo opepříme, přidáme čerstvě nasekanou nebo sušenou petrželovou či celerovou nať, případně dolijeme vývar dle potřeby a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Polévka se dá udělat i tak, že se v hrnci udělá jíška, z ní vaječné nočky + hned zelenina a vývar. Je to sice rychlejší a bez malé pánvičky na mytí navíc, ale to nám tak nejede, jako když se předem zelenina chvíli osmaží. To dodá polévce mnohem lepší chuť.