Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky

76
- reklama -

Suroviny
4 porce

220 g míchané čerstvé zeleniny
1 lžíce másla
1 l vývaru
sůl
pepř mletý
zeleninová nať dle chuti
Na nočky:
35 g másla
30 g hladké mouky
2 vejce (menší)
sůl a koření dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme mix očištěné, na kousky pokrájené zeleniny. Výběr je na naší chuti, od kořenové zeleniny, přes kousek brokolice či květáku, pórek, kapustičky, řapíkatý celer…


    Zobrazit celý recept

  2. Po osmažení zeleniny přilijeme vývar, dle chuti osolíme a opepříme a přivedeme k varu. Kdo chce, může přidat i jemně nasekaný česnek.

  3. Během smažení zeleniny připravíme nočky: na rozpuštěném másle osmažíme jíšku lehce dorůžova, do ní dle chuti můžeme přidat jemně drcený kmín, pepř, papriku, bylinky… Do osmažené jíšky vmícháme vajíčka, osolíme a necháme srazit na menší nočky. Pokud máme nočky velké, nevadí, snadno je přepůlíme nebo rozčtvrtíme lžící.

  4. Nočky vsypeme do polévky, kterou jsme přivedli k varu a povaříme do změknutí zeleniny. Dle chuti dosolíme nebo opepříme, přidáme čerstvě nasekanou nebo sušenou petrželovou či celerovou nať, případně dolijeme vývar dle potřeby a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Polévka se dá udělat i tak, že se v hrnci udělá jíška, z ní vaječné nočky + hned zelenina a vývar. Je to sice rychlejší a bez malé pánvičky na mytí navíc, ale to nám tak nejede, jako když se předem zelenina chvíli osmaží. To dodá polévce mnohem lepší chuť.