Polévka z růžovek (masáků)

53
- reklama -

Suroviny

1 l vývaru (houbový nebo zeleninový, stačí jen voda)
250 g očištěných růžovek
1/2 cibule
1 polévková lžíce sladké papriky (já měla maďarskou)
trochu másla
2 polévkové lžíce mouky
drcený a celý libeček
pepř
majoránka
2 stroužky česneku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Houby nakrájíme a povaříme ve vývaru asi 8 min. Pak scedíme a uchováme zvlášť vývar a zvlášť houby.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolku zvlášť si zpěníme cibulku na másle, přidáme papriku a mouku a osmahneme (nepřipálit!).

  3. Do jíšky přidáváme vývar z hub za stálého míchání, přidáme pepř, sůl, drcený libeček a provaříme asi 20 min.

  4. Pak přidáme houby, rozemnutou majoránku, utřené stroužky česneku a ještě provaříme cca 5 min a vypneme přívod tepla.

  5. Přidáme celý libeček, dokořeníme podle naší chuti a vše prohřejeme už na vypnutém sporáku.

Poznámka od kuchařky

Tohle bylo moc dobré – jednak růžovky jsou vynikající houby, a ta vůně. Tuhle polévku a pak tu, co sem dala Kedlubnička pod názvem Kyselica (my ji známe jako Kulimajdu) patří ke stálicím naší houbové sezony.