
Suroviny
cca 6
- 1 kg vepřové krkovice
- 2 velké cibule
- 500 g kysaného zelí (měla jsem v sáčku)
- mletý nebo drcený kmín
- sůl
- granulovaný česnek
- 4-5 PL medu
- hladká mouka na obalení masa
- sádlo
Postup přípravy receptu
-
Do pekáčku nakrájíme cibuli na měsíčky, osolíme ji a okmínujeme. Na cibuli dáme zelí (neproplachovala jsem), opět osolíme a okmínujeme a přidáme med. Promícháme.
-
Krkovici nakrájíme na plátky asi 1,5 cm, osolíme, okmínujeme a posypeme česnekem. Obalíme v hladké mouce, oklepeme a osmažíme na sádle, aby se maso zatáhlo.
-
Na cibuli se zelím položíme plátky masa, přidáme výpek z pánve, podlijeme malým množstvím vody (asi dvě deci), přikryjeme pokličkou nebo alobalem a pečeme do změknutí masa (asi 3/4 hodiny).
-
Maso odkryjeme a dopečeme na barvu asi 15 min, podle potřeby můžeme ještě malinko podlít. Zelí nemusíme zahušťovat, tím ,že maso předem obalíme v mouce a přidáme i výpek, se šťáva zahustí sama. Šťávu dochutíme solí, případně medem.
-
Podávala jsem se šťouchanými bramborami s osmaženou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Česnek můžeme dát i čerstvý, ale ten sušený je jemnější.
Kdo má rád sladší zelí, může dát víc medu.