
Suroviny
- 50 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg cukru
- 10 dkg hery
- 1 vejce
- 3 dkg droždí
- 1/2 dkg soli
- l/4 l mléka
Postup přípravy receptu
-
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku – kvásek. Ten necháme na teple vzejít.
-
Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.
-
Vypracujeme vláčné měkké těsto, které necháme na teplém místě kynouy.
-
Po vykynutí zhotovíme roládu tak, že formu na srnčí hřbet vymažeme tukem a část těsta vložíme do formy.
-
Na dně formy uděláme takový žlábek, kde pokládáme půlky švestek jednu za druhou a do každé půlky švestky vložíme půlku mandle.
-
Těsto uzavřeme, potřeme rozpuštěným tukem, můžeme posypat perníkovým kořením (nemusí se) a dáme péct do stř. vyhřáté trouby. Po upečení a vychladnutí krájíme na řezy.
Poznámka od kuchařky
Z 1/2 kg mouky máme 2 rolády, ale také záleží na velikosti formy. Já používám takovou starší, menší. Tuhle roládu dělám už hodně dlouho a u nás je moc oblíbená.