Dršťková polévka se smetanou

118
- reklama -

Suroviny

1/2 kg předvařených drštěk
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 velký bobkový list
olej
cukr
sůl
ocet
1 lžíce hladké mouky
1 zakysaná smetana
3 brambory

Postup přípravy receptu

  1. Rozmražené dršťky spaříme vařící vodou a necháme okapat.

  2. Na drobno nastrouháme kořenovou zeleninu, brambory nakrájíme na kostičky.

  3. Do hrnce nalijeme trochu oleje, na něm osmažíme zeleninu, zalijeme asi 1.5 l vody, přidáme dršťky, brambory, koření, trochu osolíme a vaříme, dokud držtičky nezměknou.

  4. Zakysanou smetanu trošku naředíme vodou a rozmícháme v ní hladkou mouku. Přilijeme trochu vroucího vývaru z drštěk (aby se nám smetana nezdrcla) a vlijeme do polévky. Provaříme a dochutíme solí, octem a cukrem na sladkokyselo.

Poznámka od kuchařky

Na koření si vždycky ušiju malý pytlíček z gázy, abych ho pak nemusela hledat mezi dršťkama.