
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 1/2 hlávky květáku
- 1 velká kedlubna
- 1,25 l zeleninového bujónu nebo vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1 menší mrkev
- 100-150 g šunky vcelku
- cibulová nať
- pažitka na posyp
- čerstvě strouhaný muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Květák a kedlubnu nakrájíme na malé kousky a asi 10 minut povaříme v zeleninovém vývaru. Rozmixujeme na hladký krém, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a povolíme šlehačkou.
-
Mrkev nakrájíme na velmi malé kostičky (cca 3 mm x 3 mm – ale pravítko si brát nemusíme 🙂 ) a osmažíme ji na másle dokřupava (3-4 minuty).
-
Vmícháme do horké polévky spolu se šunkou, nakrájenou na proužky. Při podávání sypeme polévku cibulkou a pažitkou, které doladí její finální chuť.
Kuchařka: Eliza