
Suroviny
1 porce
- Suroviny (pro 1 porci):
- 500 g okrájené kedlubny
- 1 čajová lžička rostlinného oleje (řepkový, olivový)
- 1 menší cibule
- 1 rovná polévková lžíce hladké mouky (8 g)
- voda nebo vývar na podlévání
- kmín
- sůl
- ocet (pro závěrečné dochucení)
- cukr (pro závěrečné dochucení)
- 150 g libového hovězího masa (plec)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli pokrájíme najemno a opražíme na rostlinném oleji v teflonovém hrnci, okrájenou kedlubnu nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme na cibulku, přidáme sůl a kmín.
-
Dusíme až do změknutí, průběžně podléváme vodou nebo vývarem z hovězího masa.
-
Před koncem vaření okyselíme a mírně dosladíme jako tradiční zelí, podáváme s vařeným hovězím masem.
V udržovacím režimu můžeme podávat s vařeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Druh: Recept vhodný pro redukci váhy i udržovací režim.
Hodnoty (pro 1 porci, bez přílohy):
1579 kJ
Bílkoviny: 27 g
Sacharidy: 28 g
Tuky: 15 g
Autorem je brněnský Institut redukce a prevence nadváhy kompliment® – http://www.komplimentinstitut.cz, který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 16letých zkušeností.