Reformované kynuté buchty

78
- reklama -

Suroviny

Těsto
Je důležíté, aby všechny ingredience měly stejnou (pokojovou) teplotu!
250-300 g hladké mouky (používám celozrnnou, ale můžete použít klasickou „bílou“ – těsto z celozrnné mouky budete trochu tužší, ale zato zdravější:-)
70 g másla
cca 15 g droždí
3 lžíce cukru
100 ml mléka (může ho trochu ohřát, ale i zde platí pravidlo „méně je více“)
1 vejce (žloutek samozřejmě postačí)
cca 150 g másla na potření
Náplň
500 g měkkého tvarohu (do náplně se skvěle hodí tvaroh v alobalu)
cukr podle chuti
1 vejce
alternativně brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmělníme s 1 lžící cukru a 1/3 mléka. Přidáme lžíci mouky, promícháme. Nyní mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě (v zimě je nejideálnějším místem topení). Cca po 8 – 10 minutách uvidíte, že kvásek začíná kynout, pokud se nic neděje, je asi něco v nepořádku – máte staré droždí, příliš teplé mléko… a kvásek Vám nevykyne – musíte tudíž začít znovu). Kvásek nechte kynout cca 20 minut.

  2. Mezitím si promíchejte zbylý cukr s mlékem a vejcem. Přilijte kvásek, přisypejte mouku, promíchejte a přilijte rozpuštěné (zchladlé) máslo. Vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit. Chce to trochu lásky, trochu síly, hodně trpělivosti a cviku. Hladké těsto nechte opět na teplém místě kynout.

  3. Vykynuté těsto můžete rozválet nebo rukou rozmačkávat na malé (nepravidelné) placičky. Na placičky dejte trochu náplně – tvaroh rozmíchejte s cukrem a vejcem. A teď inovace: na tvaroh jsem dala ještě lžíci brusinek. Placičky zabalte do roztomilých buchet. Každé buchtě věnujte speciální péči v podobě potření rozpuštěným máslem, aby se dala po upečení odtrhnout od své sousedky. Pokud Vám zbyla náplň jako mne, v každé buchtě udělejte menší důlek, do kterého dejte po lžíci tvarohové náplně a samozřejmě ozdobte brusinkami.

  4. Pečte pozvolna (při nízké teplotě kolem 160 stupňů) a dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Buchty jsem pekla v remosce.