- reklama -
Suroviny
4 porce
- 300 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 2 vejce
- sůl
- olej
- povidla
Postup přípravy receptu
-
Z bílků ušleháme sníh, žloutky vložíme do mísy a trochu je rozmícháme.
-
Ohřejeme vodu, mírně osolíme a postupně střídavě s moukou přidáváme ke žloutkům. Můžeme šlehat el. šlehačem. Když se vytvoří hladké těsto (vzhledově jako kynuté), zapracujeme vařečkou sníh z bílků.
-
Lžící odebíráme těsto, vhazujeme do vyšší vrstvy horkého oleje (nebo do friťáku) a smažíme halušky. Nejlépe to jde, když si těsto dáme na olejem potřené prkénko a před každým „odkrojením“ si lžíci namočíme do horkého oleje.
-
Ještě teplé halušky podáváme s povidly, která můžeme (ale nemusíme) naředit trochou rumu nebo lžící horké vody.
Pro milovníky extra sladkého můžeme ještě pocukrovat.
Kuchařka: Hella