Suroviny
40 porcí
- 300 g hladké mouky
- 250 g Hery (másla)
- 30 g cukr moučka
- 1 vejce
- 1 kostka kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí
- 5 lžic mléka
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- povidla
- Drobenka:
- 20 g másla (plátek asi 1 cm)
- 3 lžíce cukr písek
- 5 lžic polohrubé mouky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, po okraji posolíme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.
-
Když kvasnice vzejdou, přidáme vejce a pokrájený tuk a zaděláme rukou těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále na sílu asi 1/2 cm.
-
Pokud použijeme sušené kvasnice, pouze je zamícháme do mouky, nenecháváme kynout a hned přidáme ostatní a dál zpracujeme.
-
Pokud se těsto na ruce lepí, dáme ho na chvíli – tak 10-15 minut – do lednice „zatuhnout“ a pak se s ním dobře pracuje. Z vyváleného těsta nakrájíme nožem nebo rádýlkem čtverce asi 5-7 cm.
-
Plníme nádivkou, složíme do šátečku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme na nevymazaném plechu (těsto je dost tučné) ve vyhřáté troubě na 175°C asi 15 minut až zrůžoví.
Poznámka od kuchařky
Můžeme použít i jiné druhy náplně dle chuti, nebo tvořit koláčky.
Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud se hned nesní, vydrží velmi dlouho a dobře se i zamrazí