Suroviny
- Těsto:
- 4 jablka (asi 300 g)
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 zakysaná smetana (200 ml)
- 300 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- Náplň:
- 3 lžíce másla
- 60 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
- 3 jablka
- šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy receptu
-
Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s cukrem a necháme asi 10 minut odležet, až pustí šťávu. Poté k nim přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a promícháme.
-
Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pečlivě vařečkou vymícháme těsto. Na náplň na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a mícháme do rozpuštění cukru (pozor, rychle se připaluje!).
-
Přidáme citronovou šťávu a na plátky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Jablka smažíme z obou stran asi 5 minut dozlatova.
-
Formu na chlebíček nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem, na dno narovnáme smažené jablečné plátky a na ně opatrně naneseme těsto a povrch uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut na 180°C.
Poznámka od kuchařky
Pokud nechcete jablka smažit, vymaže formu vrstvičkou másla, naskládejte plátky jablek a posypte cukrem. Pak navršit těsto a péct.