Suroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 200 g Hery
- 100 cukr moučka
- 200 ml zakysané smetany
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 300 ml mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce Solamylu (Maizeny)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150-200 g másla
- Navrch:
- 4 bílky
- povidla
- 1 lžíce cukru písek
- 1 lžíce pudinkového prášku
- ořechy
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto zpracujeme dohromady, rozválíme na pečící papír na větší plech nebo 2 menší (ideálně se peče na 2 silikonových podložkách).
-
Ušleháme pevný sníh z bílků a cukru, pak lehce vmícháme pudinkový prášek.
-
Navrch syrového těsta namažeme povidla, na ně rozetřeme sněhovou hmotu a posypeme sekanými ořechy (lískové nebo vlašské).
-
Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Pokud máte možnost, pečte více zespodu, sníh se nahoře lehce připálí.
-
Upečené těsto necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
-
Svaříme mléko s moukou a škrobem na kaši, necháme vychladnout, pak s máslem a cukrem vyšleháme hladký krém.
-
Pokud jsme pekli na 1 plechu celé těsto, tak ho rozpůlíme na dvě stejné části. Pak jednu část pomažeme krémem (na sníh a ořechy) a opatrně na ní položíme druhou část. Takže máme vrstvy: těsto-povidla-sníh-ořechy-krém-těsto-povidla-sníh-ořechy. Necháme trochu odležet a krájíme na řezy.
Poznámka od kuchařky
Krém je počítaný na celý plech (když pečete 2 plechy celkem). Pokud pečete jen jeden plech a pak rozříznete, krému je celkem dost, můžete dělat z poloviční dávky.