Domácí uzené na polský způsob

96
- reklama -

Suroviny
10 kg

Vepřové maso (kýta kotleta krkovička bůček )
Převařená voda
rychlosůl
3 bobkové listy
6 nové koření
15 kuliček černého pepře
česnek podle chuti ( 1 palice ) nakrájený na plátky

Postup přípravy receptu

  1. Maso vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou asi 1,5 cm nad maso. Maso vyndáme a zbylou vodu asi 5 minut vaříme s kořením. Vypneme, vložíme česnek a necháme vychladnout.

  2. Na jeden kilogram masa dáme 4 dkg rychlosoli, zamícháme a zalijeme maso tak, aby bylo ponořené a necháme 4 až 5 dnů v chladu.

  3. Maso v den uzení se vytáhne z vody, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.

Poznámka od kuchařky

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná