
- reklama -
Suroviny
10 kg
- Vepřové maso (kýta kotleta krkovička bůček )
- Převařená voda
- rychlosůl
- 3 bobkové listy
- 6 nové koření
- 15 kuliček černého pepře
- česnek podle chuti ( 1 palice ) nakrájený na plátky
Postup přípravy receptu
-
Maso vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou asi 1,5 cm nad maso. Maso vyndáme a zbylou vodu asi 5 minut vaříme s kořením. Vypneme, vložíme česnek a necháme vychladnout.
-
Na jeden kilogram masa dáme 4 dkg rychlosoli, zamícháme a zalijeme maso tak, aby bylo ponořené a necháme 4 až 5 dnů v chladu.
-
Maso v den uzení se vytáhne z vody, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná
Kuchař: pavelk