Jablečný závin s mandlemi

91
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g ztuženého tuku nebo 1 dcl oleje
180 ml vody
špetka soli
1 vejce na potření
Náplň:
1 kg jablek (bez slupek a jadřinců nastrouhané nahrubo)
cukr moučka
mletá skořice
lískové oříšky
nasekané mandle podle potřeby (lze použít i hrozinky)

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejem mouku, na ni nastrouháme tuk, nebo vlijeme olej, přidáme sůl, vodu a rychle zpracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku a dáme na chvíli odležet do lednice.


    Zobrazit celý recept

  2. Do velké mísy nastrouháme nahrubo jablka, které jsme zbavili slupky a jadřinců. Pokud nechcete aby ze závinu vytekla šťáva, tak je vymačkáme.

  3. Přidáme mandle, ořechy, hrozinky, cukr moučku a mletou skořici, vše dle vlastní chuti (pokud něco nemáme rádi, nepřidáváme..). Vše důkladně promícháme ve směs.

  4. Těsto rozdělíme na půlku, vyválíme na dva pláty asi 30×40 cm.Při válení můžeme podsypávat.

  5. Do tří čtvrtin naplníme směsí a zavineme, konce zahneme.

  6. Závin přeneseme na plech, na který jsme položili pečicí papír.

  7. Potřeme rozšlehaným vejcem (kdo nechce potírat nemusí, jde to i bez toho) a pečeme na 180 stupňů asi 30 – 35 minut. Krájíme vychladlé.

  8. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Pokud máme rádi sušené meruňky, nebo kandované třešně a jiné ovoce, můžeme ho tam přidat. u nás doma, je oblíbený závin s náplní: jablka, sekané mandle, lískové oříšky a sušené meruňky. Dobrou chuť :o)