Suroviny
- 15 dkg hladké mouky
- 8 dkg Hery nebo podobný tuk
- 5 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- marmeláda na lepení
- Pokud volíme větší zdobení dále potřebujeme:
- bílou poleva
- tmavou čokoládovou polevu
- cukrářské zdobení
Postup přípravy receptu
-
Mouku, tuk – Hera, moučkový cukr, žloutky, vanilkový cukr a citronovou šťávu – vše smícháme v míse a vypracujeme pořádně prohnětené těsto, které dáme do lednice odpočinout. Doba odpočinutí těsta je přibližně 1,5-2 hodinky.
-
Před vyválením musíme těsto nechat trochu povolit, aby bylo vláčnější. Potom vyválíme plát silný asi 2 mm. Pokud se nám těsto lepí, můžeme jej podsypávat moukou.
-
Nachystáme si formičky a vykrajujeme tvary, které skládáme na plech, kam jsme dali papír na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova (cca 6-8 min.).
-
Hotové vyndáme z trouby a necháme vychladit. Studené slepujeme marmeládou, a pokud chceme nápaditější cukroví, zdobíme čokoládovou polevou a můžeme také posypat cukrářským zdobením. My máme rádi klasiku :o) dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Pokud chceme ořechové linecké, do těsta přimícháme hned na začátku drcené lískové nebo vlašské ořechy.