Linecké vánoční cukroví

51
- reklama -

Suroviny

15 dkg hladké mouky
8 dkg Hery nebo podobný tuk
5 dkg moučkového cukru
2 žloutky
2 lžičky vanilkového cukru
1 lžička citronové šťávy
marmeláda na lepení
Pokud volíme větší zdobení dále potřebujeme:
bílou poleva
tmavou čokoládovou polevu
cukrářské zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, tuk – Hera, moučkový cukr, žloutky, vanilkový cukr a citronovou šťávu – vše smícháme v míse a vypracujeme pořádně prohnětené těsto, které dáme do lednice odpočinout. Doba odpočinutí těsta je přibližně 1,5-2 hodinky.


    Zobrazit celý recept

  2. Před vyválením musíme těsto nechat trochu povolit, aby bylo vláčnější. Potom vyválíme plát silný asi 2 mm. Pokud se nám těsto lepí, můžeme jej podsypávat moukou.

  3. Nachystáme si formičky a vykrajujeme tvary, které skládáme na plech, kam jsme dali papír na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova (cca 6-8 min.).

  4. Hotové vyndáme z trouby a necháme vychladit. Studené slepujeme marmeládou, a pokud chceme nápaditější cukroví, zdobíme čokoládovou polevou a můžeme také posypat cukrářským zdobením. My máme rádi klasiku :o) dobrou chuť.

Poznámka od kuchařky

Pokud chceme ořechové linecké, do těsta přimícháme hned na začátku drcené lískové nebo vlašské ořechy.