
Suroviny
moc
- Pro kubánskou verzi:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 hrnky pokrájené cibule
- 3 hrnky různobarevných paprik-
- červená paprika
- zelená paprika
- bílá paprika
- oranžová paprika
- dále:
- 1 jalapeňos paprička (nebo ne)
- 5 stroužků česneku
- 1/2 hrnku zeleného koriandru (Skvěle nahradí petrželka)
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- sůl
- pepř
- limetková šťáva z 1 limetky
Postup přípravy receptu
-
Vrazíme do mixeru a učiníme z toho pastu. Protože je toho hodně, a protože použití je opravdu všestranné, uděláme co dělají jiní, udělat v tvořítku ledu kostičky, dát zmrznout a v mrazáku v pytlíku skladovat.
-
Ale ten mrazák není zas tak kritický, v obchodech s orientálními potravinami to vídám v kelímcích v normální lednici. A to mi říká, že sofrito používá snad celý svět, jen česká kuchyně ne.
Poznámka od kuchařky
Sofrito, v italské kuchyni soffrito, se používá v italské, řecké, ale i karibské a kubánské kuchyni. I Francouzská kuchyně to zná jmenuje se, vznešeně, jak jinak Miraphoix. V Itálii je to první krok při vaření rizota, omáček na špagety a ragů, polévek a vlastně skoro všude, kam patří zelenina. Základní jihoitalský recept je z olivového oleje, cibule, česneku. V severní Itálii je to hlavně cibule, řapíkatý celer a karotka, tomu všemu říkají také Trinity, podle Boží trojice, ostatně v kreolské kuchyni také. Na Kubě je základní ingredience cibule, česnek, rajčata a papriky pálivé zcela podle vás. Je to prostě základ vaření, jako v české kuchyni začínáme cibulí, tak tady je toho víc. Protože je to přídavek do vaření a taková kategorie tu není, dal jsem to do této kategorie.