Suroviny
- 350 ml vody
- 2,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 200 g žitné chlebové mouky
- 300 g hladké mouky pšeničné
- 2 lžičky sušeného droždí (lze nahradit 20 g droždí čerstvého)
- 2 lžičky kmínu
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejdříve tekuté a potom sypké suroviny a necháme vypracovat na program Těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme nejdříve kvásek (do vlažné vody přidat cukr s droždím a počkat, až vzejde).
-
V míse smícháme mouku se solí a kmínem, přilejeme olej a ocet a nakonec vykynutý kvásek.
-
Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout.
-
Po 30 minutách kynutí těsto vyndáme na vál, propracujeme a vytvarujeme šišku chleba, kterou vložíme do pomoučněné ošatky.
-
V ošatce necháme kynout asi hodinu.
-
Pak rozpálíme troubu na 230°C, na spodek trouby vložíme kastrůlek s vodou. Vykynutý chleba opatrně přesuneme z ošatky na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou/teflonovou folií tak, že opatrně na vykynutý chléb přiložíme plech vyložený pečicím papírem a opatrně obrátíme.
-
Pak sejmeme ošatku, ometeme přebytečnou mouku a vložíme do trouby.
-
POZOR, pokud vykynutý chleba nedosahuje okrajů ošatky, musíme mu při překlopení pomoci rukou, jinak by těsto spadlo!
-
Po 10 minutách ztlumíme troubu na 180°C a dopečeme asi 30-45 minut.
-
Během pečení chleba několikrát potřeme vodou. Upečený chleba zní na poklepání dutě.
-
Po vyndání z trouby necháme chleba vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem získala zde http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-ch…
Chleba v ošatce jen KYNE, aby měl hezký tvar, peče se bez ošatky.