Ošatkový chléb

34
- reklama -

Suroviny

350 ml vody
2,5 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
200 g žitné chlebové mouky
300 g hladké mouky pšeničné
2 lžičky sušeného droždí (lze nahradit 20 g droždí čerstvého)
2 lžičky kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejdříve tekuté a potom sypké suroviny a necháme vypracovat na program Těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme nejdříve kvásek (do vlažné vody přidat cukr s droždím a počkat, až vzejde).


    Zobrazit celý recept

  2. V míse smícháme mouku se solí a kmínem, přilejeme olej a ocet a nakonec vykynutý kvásek.

  3. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout.

  4. Po 30 minutách kynutí těsto vyndáme na vál, propracujeme a vytvarujeme šišku chleba, kterou vložíme do pomoučněné ošatky.

  5. V ošatce necháme kynout asi hodinu.

  6. Pak rozpálíme troubu na 230°C, na spodek trouby vložíme kastrůlek s vodou. Vykynutý chleba opatrně přesuneme z ošatky na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou/teflonovou folií tak, že opatrně na vykynutý chléb přiložíme plech vyložený pečicím papírem a opatrně obrátíme.

  7. Pak sejmeme ošatku, ometeme přebytečnou mouku a vložíme do trouby.

  8. POZOR, pokud vykynutý chleba nedosahuje okrajů ošatky, musíme mu při překlopení pomoci rukou, jinak by těsto spadlo!

  9. Po 10 minutách ztlumíme troubu na 180°C a dopečeme asi 30-45 minut.

  10. Během pečení chleba několikrát potřeme vodou. Upečený chleba zní na poklepání dutě.

  11. Po vyndání z trouby necháme chleba vychladnout na mřížce.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem získala zde http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-ch…

Chleba v ošatce jen KYNE, aby měl hezký tvar, peče se bez ošatky.