
Suroviny
- 0,75 kg plecka nebo vykostěného vepřového kolena
- 2 ks rajčatový protlak (po 140 g)
- 1,5 kg nakrájeného bílého hlávkového zelí (střední hlávka)
- Vegeta
- Zlatý hovězí bujon Maggi
- větší cibule
- olej
- sůl
- brambory
- 2 lžíce cukru
- Podravka
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- voda
Postup přípravy receptu
-
Cibuli si nakrájíme nadrobno, kterou na oleji zpěníme. Poté přidáme nakrájené plecko na menší kostičky. Osolíme, okmínujeme a orestujeme. Až se maso zatáhne, podlejeme cca 1 dcl vody a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené zelí a dolijeme cca 1,5 l vody. Voda sahá lehce pod okraj zelí. Okořeníme podravkou a hovězím bujonem. Vaříme dopoloměkka.
-
Poté dáme na kostičky nakrájené syrové brambory. Až je vše měkké, přidáme rajské protlaky a záklechtku (mouka smíchaná s vodou). Dokořeníme cukrem a solí nebo vegetou a vaříme ještě cca 10 minut.
-
Konzistence má být spíše řidší (taková hustější polévka). Chuť má být sladkokyselá. Můžete i dokyselit octem, ale já jsem měla kyselý protlak, takže jsem nepoužila. U nás podáváme zásadně s chlebem.
Poznámka od kuchařky
A proč zelí „Chameleon“? Protože, když ho dáme do hrnce je bílé a v konečné fázi se změní v červené:-))