
- reklama -
Suroviny
- 2 hrnky žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 1 hrnek žitné chlebové mouky
- 1 hrnek pšeničné chlebové mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 4-8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- podle chuti semínka, ovesné vločky atd.
- hrnek = 200 ml
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.
-
Po signálu přidáme podle chuti semínka a ovesné vločky. Osobně dávám směs ze slunečnice, lnu, sezamu a vloček o celkovém objemu 200 ml. Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara