Kváskový hrnkový chléb

121
- reklama -

Suroviny

2 hrnky žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
1 hrnek žitné chlebové mouky
1 hrnek pšeničné chlebové mouky
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku vody
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
4-8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
podle chuti semínka, ovesné vločky atd.
hrnek = 200 ml

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  2. Po signálu přidáme podle chuti semínka a ovesné vločky. Osobně dávám směs ze slunečnice, lnu, sezamu a vloček o celkovém objemu 200 ml. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).