
Suroviny
- 1 kg hladké mouky nebo v poměru 1:1 s moukou výběrovou
- 20 dkg cukru krupice
- vanilkový cukr
- 1 ks čerstvého droždí
- 3 žloutky
- sůl
- 2 lžíce rumu
- 25 dkg tuku v poměru 15 dkg másla, 5 dkg zlatá haná, 5 dkg sádla
- mléko podle potřeby
- Náplň:
- 0,5 kg tvarohu ve vaničce
- 25 dkg tvarohu ve staniolu
- 25 dkg zakysané smetany 16%
- vanilkový cukr
- 1 vajíčko
- cukr krupice podle potřeby jak jste zvyklí sladit
- rum na ochucení
- rozinky namočené v rumu
- Drobenka:
- hrubá mouka
- cukr krupice
- změklé máslo
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto zaděláme klasickým způsobem, jak jste zvyklí nebo takto. Kdo chce, využije domácí pekárnu.
-
Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.
-
Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám – vše musí být vlažné – a toto po částech zapracovávám do těsta.
-
Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů – udělám si z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.
-
Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.
-
Toto těsto jsem rozdělila na 4 díly a každý díl vyválela na obdélník.
-
Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme rozinkami a z delší strany proti, zamotáme jakoby 2 rolády, ale ne až těsně k sobě. K
-
Konce závinu k sobě těsně přitiskneme a přeložíme na plech, vymaštěný sádlem.
-
Necháme kynout cca 20 minut, pak do vzniklé mezery dáme dobrá švestková povidla, kraje potřeme vajíčkem a nakonec zasypeme drobenkou.
-
Upečeme v troubě a prochladlé krájíme na řezy.
Poznámka od kuchařky
Minulý rok jsem si upekla švestková povidla v troubě a jelikož nejsou tak hustá, jako vařená, tak jsem je chtěla nějak zpracovat. Z klasických koláčků, kam se dávají navrch s drobenkou, by mně určitě sjela dolů a tak jsem na to šla takto. Ale abych byla upřímná, tak už to jinak dělat nebudu. Je to rychle hotové, nic nikam nevyteče a navíc velmi chutné. Sice umělecký dojem není stoprocentní, ale tyto štrúdly každého překvapí svojí chutí, kdy se snoubí a hezky rozleží tvaroh s povidly a i druhý den je krásně vláčný. Zkuste, nebudete litovat, ať vám chutná jako nám. Z této dávky jsou 4 větší štrúdly, kdo by je chtěl mít užší a tím i hezčí, udělejte si jich více a nebo zadělejte méně těsta. A ještě jednu poznámku pro začínající kuchařinky. Nepodceňujte nakynutí na plechu před pečením, je tam dost tvarohu a navíc ještě povidla, kdyby štrúdly byly málo nakynuté,těsto se zdrcne a mohl by se vám dole udělat tzv. brousek.
A ještě k naší mateřštině, štrúdl se opravdu píše ú, nebyla jsem si tím jista, tak jsem si to raději ověřila :-))