Štrúdl 2 v 1

43
- reklama -

Suroviny

1 kg hladké mouky nebo v poměru 1:1 s moukou výběrovou
20 dkg cukru krupice
vanilkový cukr
1 ks čerstvého droždí
3 žloutky
sůl
2 lžíce rumu
25 dkg tuku v poměru 15 dkg másla, 5 dkg zlatá haná, 5 dkg sádla
mléko podle potřeby
Náplň:
0,5 kg tvarohu ve vaničce
25 dkg tvarohu ve staniolu
25 dkg zakysané smetany 16%
vanilkový cukr
1 vajíčko
cukr krupice podle potřeby jak jste zvyklí sladit
rum na ochucení
rozinky namočené v rumu
Drobenka:
hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto zaděláme klasickým způsobem, jak jste zvyklí nebo takto. Kdo chce, využije domácí pekárnu.

  2. Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.

  3. Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám – vše musí být vlažné – a toto po částech zapracovávám do těsta.

  4. Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů – udělám si z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.

  5. Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.

  6. Toto těsto jsem rozdělila na 4 díly a každý díl vyválela na obdélník.

  7. Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme rozinkami a z delší strany proti, zamotáme jakoby 2 rolády, ale ne až těsně k sobě. K

  8. Konce závinu k sobě těsně přitiskneme a přeložíme na plech, vymaštěný sádlem.

  9. Necháme kynout cca 20 minut, pak do vzniklé mezery dáme dobrá švestková povidla, kraje potřeme vajíčkem a nakonec zasypeme drobenkou.

  10. Upečeme v troubě a prochladlé krájíme na řezy.

Poznámka od kuchařky

Minulý rok jsem si upekla švestková povidla v troubě a jelikož nejsou tak hustá, jako vařená, tak jsem je chtěla nějak zpracovat. Z klasických koláčků, kam se dávají navrch s drobenkou, by mně určitě sjela dolů a tak jsem na to šla takto. Ale abych byla upřímná, tak už to jinak dělat nebudu. Je to rychle hotové, nic nikam nevyteče a navíc velmi chutné. Sice umělecký dojem není stoprocentní, ale tyto štrúdly každého překvapí svojí chutí, kdy se snoubí a hezky rozleží tvaroh s povidly a i druhý den je krásně vláčný. Zkuste, nebudete litovat, ať vám chutná jako nám. Z této dávky jsou 4 větší štrúdly, kdo by je chtěl mít užší a tím i hezčí, udělejte si jich více a nebo zadělejte méně těsta. A ještě jednu poznámku pro začínající kuchařinky. Nepodceňujte nakynutí na plechu před pečením, je tam dost tvarohu a navíc ještě povidla, kdyby štrúdly byly málo nakynuté,těsto se zdrcne a mohl by se vám dole udělat tzv. brousek.

A ještě k naší mateřštině, štrúdl se opravdu píše ú, nebyla jsem si tím jista, tak jsem si to raději ověřila :-))